Muzikc – Muziek door de tijd – Religieuze tolerantie en verlichting

Kaart wordt geladen...

Datum en tijd
Date(s) - 19/04/2013
20:00 - 22:00

Lokatie
Pro Rege

Categorie(en)


Locatie: Pro Rege
Aanvang:20.00 u
Toegang: € 15.00 (serie in voorverkoop: € 50.-) kinderen tot 16 jaar gratis

reserveer hier kaarten

Het Rubens Kwartet speelt strijkkwartetten van Mozart, Haydn, Boccherini en Vranicky.

Het Rubens Kwartet speelt een speciaal klassiek programma rond de vorst Frederik II van Pruisen, ook wel Frederik de Grote genoemd. Frederik de Grote was een groot muziekliefhebber en een geoefend fluitspeler. Zo gaf hij Mozart, Haydn, Boccherini en Vranicky de opdracht om strijkkwartetten te componeren.  Een ontmoeting tussen Frederik en Johann Sebastian Bach in 1747 in Potsdam leidde tot Das Musikalische Opfer. Bachs zoon Carl Philipp Emmanuel Bach was enige tijd hofmuzikant bij Frederik.

Frederik de Grote staat bekend als verlicht despoot en goede vriend van Voltaire. Naast zijn grote militaire successen (waarvoor Napoleon zijn bewondering niet onder stoelen of banken stak), stond Frederik bekend om zijn religieuze tolerantie: “Die Religionen müssen alle toleriert werden, (…) denn hier muß jeder nach seiner Façon selig werden.” Deze tolerantie moet niet al te intrinsiek filosofisch worden opgevat. Het diende vooral ook een politiek-strategisch eigenbelang.

Desiderius Erasmus staat symbool voor het humanisme van de vroege 16e eeuw. Het humanisme dat twee eeuwen later een belangrijke invloed zou zijn voor de Verlichting. In meedere van zijn publicaties speelt religieuze verdraagzaamheid  een belangrijke rol. Hoewel Erasmus Rotterdam al voor zijn vijfde verjaardag verliet (en hier nooit zo terugkeren), is hij voorgoed verbonden aan de stad Rotterdam door zijn vaste ondertekening van zijn stukken als Erasmus Roterodamus. Zijn pleidooi voor innerlijke beschaafdheid en verdraagzaamheid passen uitstekend bij de wereldstad die Rotterdam is.